WAT IS ROTSTRAAL?
Wat is rotstraal en hoe moet je rostraal behandelen, ik hoop dat na het lezen van dit artikel je antwoord op deze vragen hebt gekregen.

Rotstraal veroorzaakt door een bacteriële infectie, is in Nederland helaas een heel erg veel voorkomend probleem. Een degenererende en uit elkaar vallende straal is dan het resultaat, meestal gepaard met vies ruikend zwart vocht. In ernstige gevallen vreten de bacterien zich tot diep in de middelste straalgroef wat voor veel gevoeligheden en zelfs kreupelheden kan zorgen. 
Een probleem dat door de hoefspecialist en de eigenaar gezamenlijk aangepakt moet worden, gezamenlijk kan je effectief rotstraal voorkomen en behandelen.

WAARDOOR HEBBEN VEEL PAARDEN LAST VAN ROTSTRAAL?

Rotstraal is een probleem dat door bacteriën wordt veroorzaakt. Over het algemeen worden gebrek aan hygiëne en slecht stal klimaat als primaire veroorzaker van het probleem beschreven. De bacteriën verantwoordelijk voor de rotstraal behoren echter tot de normaal in de faeces van veel dieren zoals paarden en rundvee aanwezige bacteriën. De bacterie kan maanden in de bodem en omgeving overleven.

Wat maakt dat sommige paarden dan wel last van rotstraal krijgen en andere niet?
 Naar mijn mening zijn de meest voorkomende dieperliggende oorzaken van het probleem: slechte hoefgezondheid, te hoge hielen, te weinig beweging, slechte hoefbalans en een suboptimale huisvesting met vaak te natte en zachte ondergronden.

SLECHTE HOEFGEZONDHEID

Een slechte hoefgezondheid kan ontstaan door een verstoord evenwicht in de voeding en huisvesting of door verkeerd bekappen.

Vaak wordt door de hoefsmid bij het rotstraal behandelen, zoveel van de straal afgesneden dat de straal buiten werking komt, dat wil zeggen buiten de actieve belasting. Wanneer een paard zijn been volledig belast moet de straal de bodem raken, dit wordt bemoeilijkt door veel wegsnijden, hoefijzers etc. Een straal die niet gebruikt wordt zal even als alle lichaamsonderdelen langzaam gaan degenereren, en wordt daarmee gevoeliger voor infecties, bovendien wordt de straal zachter door het uitblijven van de zo belangrijke druk. Echter kan het ook juist problemen opleveren als de straal te weinig wordt bekapt. Mest, urine en nattigheid kunnen dan makkelijker in de straalgroeven blijven zitten wat wederom een ideale groeiplaats voor schadelijke kiemen is die de straal dan nog meer verzwakken. 

Dit zelfde gebeurd bij het te lang laten van de hoefwand in de verzenen, bij tuig- en gangenpaarden wordt dit nog regelmatig zo gedaan voor een extremere knieactie.
Een lange hoefwand in de verzenen kan ook lijden tot samengeknepen verzenen, waar ook bijna altijd rotstraal bij te vinden is.

SLECHTE HOEFBALANS

Een met regelmaat niet goed herkend probleem is de infectie van de middelste straalgroef. Deze hoort bij een gezonde hoef en straal heel ondiep te zijn. Een slechte hoefbalans, en dan met name samengeknepen en/of te hoge hielen zorgen ervoor dat de straal in de knel komt en buiten werking wordt gezet. De middelste straalgroef wordt steeds dieper wat wederom een echt paradijs voor kiemen is om hier nog meer problemen te veroorzaken. De te diepe middelste straalgroef is bovendien een makkelijke plek waar zich mest, aarde en nattigheid in vast kunnen zetten, wat wederom de groei van schadelijke kiemen bevordert. Een vicieuze cirkel ontstaat.


Zodra het punt van de hoevenkrabber in de middelste straalgroef verdwijnt is deze te diep. De infectie zit soms tot enkel centimeters diep in de straalgroef en zorgt daar voor ontstekingsreacties. Paarden met zulke problemen reageren dan ook door middel van terug trekken als men bijvoorbeeld met de hoevenkrabber in deze straalgroef zit. 
Infecties van de middelste straalgroef leveren met regelmaat vage kreupelheden of gevoeligheden op en soms worden zelfs hoefkatrolontstekingsgerelateerde klachten gediagnosticeerd, waarbij wij in feite met hele andere problematieken te maken hebben. 
Dit soort straalproblemen moeten gronding aangepakt worden en eisen veel inzet van de eigenaar, want deze ‘wond’ moet dagelijks met de juiste middelen behandeld worden.

ANDERE OORZAKEN

Daarnaast bewegen veel paarden te weinig en staan zij in een ongunstig stalklimaat waar onder andere ammoniak de straal aanvalt. Vooral in de winter is het voor veel paarden afwisselen tussen een natte paddock en een stal waar het paard dan weliswaar droog staat, maar de hoeven wel veel in aanraking komen met mest en urine. Al met al geen gunstige situatie om de hoeven gezond te houden.


Voldoende beweging, voldoende droge en schone plekken zowel in de paddock, wei en stal en goed bekappen en buitenlucht zullen wonderen doen!

rotstraal behandelen

Een goede behandeling is dus van groot belang. Meestal is de hoefspecialist de eerste die rotstraal opmerkt, maar het kan ook goed zijn dat u zelf bij het uitkrabben van de hoeven al zwarte drabbige viezigheid tegen komt. Het is belangrijk dat u dan meteen uw hoefspecialist contacteert, om samen de rotstraal te behandelen.
Het belangrijkste bij de rotstraal behandelen is het achterhalen van de oorzaak. Door die aan te pakken kan de straal zichzelf herstellen. Het is dus belangrijk dat de bekapping zo wordt aangepast dat de hoefbalans volledig hersteld wordt en de straal zoveel mogelijk terug in functie komt.

In veel gevallen is deze manier van rotstraal behandelen voldoende, is dat niet zo dan zal de hoefspecialist ook al het geïnfecteerde straal materiaal moeten verwijderen.
hierbij moet rekening gehouden worden met het feit dat het erg belangrijk is dat de straal wel zo veel als nodig zijn functie kan behouden.

Hiernaast is het belangrijk om goed naar de huisvesting te kijken en dan met name ervoor te zorgen dat het paard vooral in de winter de mogelijkheid heeft om droog en verhard te kunnen staan. Het verharden van de stukken waar de paarden veel staan, bijvoorbeeld voer- en drinkplekken en in- en uitgangen is hierbij het meest belangrijke. 
Een goede hoefspecialist zal u hiernaast hygiëne maatregelen aanbevelen en een middel ter behandeling van de rotstaal meegeven of aanraden.

Onze paarden lopen in de herfst en winter overdag buiten en staan ’s nachts binnen. Hun stralen werden slecht en we hadden al van alles geprobeerd. Niets hielp. Tot we Unique-horn konden uitproberen. Unique-horn powder werkt fantastisch, is gemakkelijk aan te brengen en het geneest de straal!!


De magische hoefverzorging poeder ruikt heel lekker en werkt erg fijn. Het tuutje van de fles is super handig om in de diepe straal te komen. Na enkele weken was mijn paard van de rotstraal af.


Ik heb eigenlijk altijd een paar tubes in de auto liggen, vooral voor hoefverzorging bij paarden met rotstraal, maar ook voor veel andere huidaandoeningen.
Het was even wennen een poeder, maar eigenlijk best logisch om met een droogmiddel de strijd aan te gaan!
Bij de meeste paarden zie je heel snel resultaat, het middel verkoopt zich zelf verder! Maar het is geen wonder middel, een juiste bekapping en hygiëne maatregelen zijn bij rotstraal altijd belangrijk.

Contact


heeft u vragen over 1 van onze producten of wilt u onze producten graag verkopen? Neem contact met ons op via info@unique-horn.nl